Fortsättning släktforskning 2/10 och 9/10 tid kl. 18.00
Fortsättning släktforskning 25/9 2019 kl;18.00
Projektmöte Nilsbyboken 25/8 2019 kl;12.00
Styrelsemöte 21/8 kl 18 hos Björn på Hallbäcken
Styrelsemöte Siggerud 22/7 2019 Siggerud kl;19.00

Midsommarfirande på Hagudden
2019-06-21
Nilsby IK bjuder in till midsommarfirande på Hagudden. Kl. 15 reses midsommarstången varefter Jörgen Nylén och Thomas Olsson spelar och sjunger till dansen.


Tipspromenad runt udden samt pilkastning och prickskytte med slangbella är tävlingsaktiviteter för dagen.
Foto och text; Anna Westlund

Det säljs lotter, korv med bröd samt midsommarbakelse med kaffe.



Släktforskning den 8/5 2019. Här lyser flitens lampa !
Fortsättning följer i höst.

Invigning av slutfört förändringsarbete, NIKKEBO den 20190519

Över 800 ideella arbetstimmar och ca; en miljon kronor har
gått åt till projektet. Bygdens stora eldsjäl, Jan-Erik Jansson, klippte bandet och från kommunen invigningstalade Georg Forsberg.
Andra eldsjälar som lagt ner mycket ideell arbetstid i projektet var , Stefan Eriksson, Fredrik Leandersson, Jan-Erik Jansson som också premierades av Kicki Axelson.
Karl-Erik Johansson hade dagen till ära tillverkat en ordförandeklubba som överräcktes till NIK i samband med invigningen. Besökarna bjöds på grillad korv, tipspromenad, tillfälle att gå Högbergsleden, boulespel och möjlighet att prova utegymmet. Tårta, kaffe, dricka fanns att tillgå i klubbhuset. I klubbhuset visades också ett bildspel om hur förändringsarbetet fortgått.
En mycket lyckad dag eller som eldsjälen Jan-Erik Jansson uttryckte det; efter två års idogt arbete känns det bra att allt är klart i samband med invigningen.
foto David Landeklint
Årsmöte 7/4 2019 Nikkebo
Anna Westlund och Lars Ericsson höll i taktpinnen. Bjöds på kaffe, smörgåstårta och finstämd underhållning av Eilert och Björg Karlsson från Kil. Eilert spelar gitarr och de sjöng visor.
Vandringen i Nilsby 21/5-2017.
Som jag minns det samlades alla vid affären. Här berättade flera om händelser och episoder i affärens historia. Sen fortsatte det till bönhuset och sist vidare till skolan. För att sedan avslutas med kaffe hos Kalle och Barbro. Fint väder och en mycket trevlig dag.
Foto/text; Jan-Erik Jansson
Höstresa 2019
Årets resa gick lördagen den 28 september till Hagfors, Monica Zetterlund Museet.





Start rundvandring med guidning av Jan Danielsson där fick historien om såväl
Hagfors som Monika´s uppväxt.
Rundvandring fortsatte sedan med besök i ett 10-tal rum där vi följde Monika´s resa genom livet.

Efter avslutning fortsatte resan mot Lysvik och Frykens pärla.

Väl framme i Lysvik blev det en värdig avslutning på Frykens Pärla.

En mycket trevliga resa med ett besök på ett imponerande museum, väl värt att rekommendera !!
Ser fram emot nästa års rundtur.
Fortsättningen med arbetet om Nilsbyboken går vidare 8 december, Nikkebo
Hej på er!
Nästa möte kring Nilsbyboken är söndag 8 december kl. 12-14 i Nikkebo. Kennet Landeklint, som vi skickar vårt material till, är på semester nu. Det passar bra att skicka material till honom veckan före nästa träff. Till den träffen ska vi försöka ha färdigt våra texter men korrekturläsning kommer sen. Senare ska vi också ta i tu med delen med fastighetsinformation samt foton på husen.
Peter Hilmersson har börjat renovera luckorna på vårt magasin på Hagudden. Han ska måla magasinet till våren.
Fyra veckor till grantändningen. Läste att kommunen gärna vill att man tar kontakt med dem om man har en lämplig gran som kan användas till adventsgran.
Trevlig helg!
/Anna
Grantändning Lördag 30/11
Nilsby byalag bjuder in till julgranständning lördagen den 30 november 2019 kl. 17.00 i Nilsby.
Vi bjuder på varm choklad, glögg och pepparkakor samt korv med bröd.
Alla är hjärtligt välkomna!
/Anna
I går var det grantändning i Nilsby. Den tände sig. Vi var drygt 35 vuxna och ca 15 barn.
Kul att det var många som kom!


Pågående arbeten, Nilsbyboken start våren 2019
NILSBY-BYGDEN
historien om människorna och gårdarna runt sundet
Utgiven av Nilsby Hembygdskommitté
Förord
Det har nu gått ganska många år sedan dåvarande "Nilsby Hembygdskommitté" i 1960-talets början, under ledning av kyrkoherde Frej Alsterlind och läraren Anders Bergström, Kil, påbörjade det stora projektet att forska i Nilsbybygdens historia, nedteckna gamla berättelser, kartlägga gårdar och torp och även söka bakåt i släktled så långt möjligheten fanns. Detta gedigna arbete samlades i ett häfte som benämndes "Nilsby-bygden". Eftersom det på den tiden inte fanns tillgång till så moderna hjälpmedel som i dag, blev kvalitén vid framställningen inte så hållbar. När hembygdskommittén i början av 90-talet återuppstod, bestämde vi oss för att försöka ge det värdefulla historiedokumentet en nyinramning.
Pågående arbeten
Byalaget arbetar i dag med en fortsättning av boken
"Historien om människorna och gårdarna runt sundet".
Dokumentet kommer att beskriva händelserna under tiden 1960 och till nutid 2019.
Delmoment; Jordbruk, skogsbruk, kollektivtrafik, Freja, skola o studier,kultur o vetenskap, handel, byalaget o Hagudden, NIK, fritidshus, "hyss i byn" samt Idrottare från Nilsby.
Arbetet startade jan. 2019
För mer information kontakta; Byalagets styrelse
Nilsbyborna satsade på Nikkebo
Efter att kommunfullmäktige i Kil beslutade att det var Nilsbybygdens tur att utveckla landsbygden så tilldelades ett bidrag på en halv miljon. Alla bygdens boende bjöds in till möte där alla hade möjlighet att komma med förslag. En visionsgrupp sattes ihop som sorterade förslagen och beslutade vad pengarna skulle användas till. Det visade sej att nästan alla förslag var koncentrerade kring Nikkebo. Samlingslokalen ligger centralt i bygden och är en naturlig mötesplats. Möjligheten till aktiviteter och spontanidrottande skulle även utvecklas. När alla kostnader sammanställts söktes även andra bidrag för att finansiera allt som önskades utföras. Bidrag beviljades från Jordbruksverket/Länstyrelsen, Riksidrottsförbundet samt Frykensjöarnas regleringsfond till olika delar i projektet.
Resultatet har blivit en välbehövlig upprustning av samlingslokalen. Med fiberuppkoppling, bra ljudabsorbering, projektor och duk, whiteboardtavla, ljudanläggning, lås och larmsystem så har lokalen förvandlats till en modern fin lokal till möten, kurser och sammankomster. Inte minst för de yngre är det perfekt för LAN-träffar. Lokalen har målats om invändigt, i källaren har omklädningsrummet som mest använts till förråd snyggats till och utrustats med toalett. Men det kanske allra bästa är att nytt avloppssystem installerats.
Utomhus är det mest slående att den gamla utslitna träsargen bytts till en ny fin sarg. Ett fint avbytarbås har byggts till och banan har även kompletterats med möjlighet till tennisspel. Nya fina målburar pryder även isbanan på vintern och de gamla målburarna renoverades för inlinespel på sommaren. Det finkorniga asfaltunderlaget som har stått sej mycket bra, har förlängts så rinken är numera 3,5m längre. Även planens belysning fick en översyn och fungerar nu utmärkt.
Parkering och området kring Nikkebo har även det fått en ansiktlyftning. Boulebanan fick en bättre placering, en parkeringsruta anlades nära ingången för de med rörelsehinder och det har röjts bort träd. Parkeringen justerades och grusades upp så det nu inrymmer betydligt fler besökare. En grillplats anlades intill rinken så väntande föräldrar kan serva barnen med grillad korv när de åker skridsko.
För de som vill uppleva Nilsbybygdens natur och vyer, eller vill ha lite motion anlades en led kring Högberget. En kuperad slinga med spångar och rep på sina ställen, samt tre strategiskt utplacerade sittplatser med bänkar, bord och kikare. Leden startar och slutar vid det nya utegymet intill Nikkebostugan.
Slutligen vill vi tacka alla som bidragit till det enormt stora antal ideella timmar som lagt ned samt givetvis de institutioner som gett oss ekonomiskt stöd som gjort projekt Nikkebo möjligt.
Vid pennan: Jan-Erik Jansson
Representant för visionsgruppen
Bygdemedel
Frykensjöarnas regleringsfond